Nuggetsy to świetna przekąska, kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Szybkie i proste w wykonaniu. Filet z indyka można zastąpić kurczakiem, a do nuggetsów świetnie sprawdzi się sos z jogurtu naturalnego i czosnku.
składniki:
- filet z indyka
- ząbek czosnku
- sezam do panierowania
- sos miętowy
- sól pieprz
- pęczek świeżej mięty
- płaska łyżka cukru
- 60 ml białego octu winnego
przyrządzanie:
Filet podziel na mniejsze 3-4 cm kawałki.
Przeciśnięty przez praskę czosnek połącz z sosem miętowym, solą i pierzem i zamarynuj kawałki indyka.
Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Kawałki mięsa posyp sezamem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40-45 minut.
Smacznego!
* SOS MIĘTOWY
Miętę myjemy i osuszamy. Obrywamy listki (łodyżki nie będą nam potrzebne) i siekamy je bardzo drobno. Wkładamy miętę do wyparzonego słoiczka, dodajemy dużą szczyptę soli, sporo świeżo zmielonego pieprzu i cukier. Wlewamy 60 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dolewamy ocet i próbujemy – jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę octu lub też wręcz przeciwnie, wody. Może trochę soli lub cukru? Sos trzymamy w lodówce. Podajemy w małej ilości do pieczonej, smażonej lub grillowanej jagnięciny.