Oto 5 najczęściej powtarzanych mitów na temat soków. Najwyższy czas je obalić!
MIT 5. Soki ze sklepu prawie nie zawierają witamin.
NIEPRAWDA! Popularne ostatnio dzielenie soków na lepsze, robione samemu i gorsze, kupione w sklepie, jest pozbawione podstaw. Soki, bez względu na sposób ich powstania robione są z warzyw i owoców, zawierają więc witaminy i substancje odżywcze z nich pochodzące i to w zbliżonych ilościach. Nie ma znaczenia czy jest to sok przygotowany w domu, sok tzw. jednodniowy czy pasteryzowany, z dłuższym terminem przydatności do spożycia, czy też odtworzony z soku zagęszczonego. Mit ten natomiast ściśle wiąże się z dwoma wcześniejszymi dotyczącymi soków pasteryzowanych oraz produkcji soku odtworzonego z tzw. soku zagęszczonego. Tymczasem według wymagań prawa soki odtworzone z soku zagęszczonego oraz poddane pasteryzacji muszą zachować fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze właściwości odpowiadające co najmniej sokom bezpośrednim z tego samego rodzaju owoców i warzyw. Cechy te muszą zostać zachowane przez cały okres przydatności do spożycia soku, a więc od momentu produkcji, aż do jego otwarcia. Co więcej, soki świeżo wyciskane, które powstaną z owoców przechowywanych w chłodni, powiedzmy w okresie zimowym, mogą nawet mieć niższą zawartość np. witaminy C niż pasteryzowane soki z kartonu, które powstają z zagęszczonego soku z owoców zebranych w szczycie sezonu, czyli w okresie, kiedy zawartość tej witaminy w owocach jest najwyższa. I tak na przykład szklanka pasteryzowanego soku pomarańczowego zabezpiecza nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której organizm nie potrafi gromadzić, w ok. 60%-70%.