Prosty przepis na faszerowanego ryżem bakłażana. Podawaj z lekką sałatką lub solo.

składniki:
- 1 woreczek dowolnego ryżu
- 2 bakłażany
- sól, pieprz
- łyżeczka kurkumy do posypania ryżu
- łyżka oleju do smarowania bakłażana
przyrządzanie:
- Ugotuj ryż według opisu na opakowaniu
- Bakłażana dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół.
- Następnie usunąć nieco miąższu.
- Bakłażany oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą
- Włożyć ryż, posypać przyprawami
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
- Polać jogurtem naturalnym
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














