Obiad sycący i nie sprawiający problemu, a dodatkowo niskim koszem. Pieczone bataty z pomidorami.

składniki:
4 bataty (po ok. 250 g)
sok z połówki cytryny
dowolna zielenina6 pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
przyrządzanie:
- Bataty umyć i gotować przez 12 minut.
- Odcedzić, przeciąć każdy na pół, posmarować oliwą, doprawić solą, pieprzem. Połączyć połówki, owinąć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 przez 35 minut.
- W tym czasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć nasiona, pociąć na drobną kostkę. Obrać i posiekać czosnek. Opłukać dowolną zieleninę, osuszyć, pokroić na drobno. Wycisnąć sok z cytryny. Z tych składników przygotować sałatkę, doprawić według upodobania.
- Kiedy bataty będą gotowe rozłączyć połówki i do każdej nałożyć sałatki pomidorowej. Podawać na ciepło.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














