Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Och, Pan Karczoch

Karczochy, poza walorami smakowymi, mają także wiele właściwości leczniczych. Wyciąg z tego warzywa można kupić w każdej aptece, ale w kuchni nadal jest rzadkim gościem. Szkoda, bo dodany do potraw nadaje im niezwykłego smaku. Uważany jest także za afrodyzjak. Poznajmy więc Pana Karczocha!

karczoch1

Karczoch na odchudzanie?

 

Karczoch to roślina znana już w starożytnym Rzymie i Grecji, ale obecnie chodowana w krajach o ciepłym klimacie. Niestety w Polsce uprawiana sporadycznie, chociaż można znaleźć jego ekologiczne uprawy. Zbiera się go od sierpnia do pierwszych przymrozków.

Karczochy zawierają około 3% cukrów, 3% białka, tłuszcz i witaminę C. Wartość odżywcza karczochów nie jest zbyt duża, ale są cenione przede wszystkim ze względu na zawartość cukru – inuliny – który, jako jeden z niewielu, może być spożywany przez chorych na cukrzycę. Poza tym zawiera cynarynę, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego i stymuluje procesy metaboliczne. Warzywo to jest więc naturalnym preparatem na odchudzanie.

Jest także polecany dla chorych ze schorzeniami wątroby, a wyciągi czy tabletki z karczocha mają zastosowanie w leczeniu i długotrwałej profilaktyce dla osób przy podwyższonym poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Poza cynaryną i inuliną karczochy zawierają także kwas chlorogenowy, który jest antyoksydantem występującym w tkankach roślinnych. Jego zadaniem jest zmniejszanie absorpcji cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym zmuszanie organizmu do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów. Karczoch jest także jednym z bogatszych źródeł niacyny wśród warzyw. Dzięki niej przyspiesza nasz metabolizm, jest więc polecana przez dietetyków.

Karczoch jest uważany także za cenny dodatek do płynów oczyszczających skórę, toników, lotionów, kremów i maseczek kosmetycznych, ma więc szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Na następnej stronie zobacz jak przyrządzać karczocha!