Ogniście zółta sałatka z ryżem i ananasem - egzotyczny smakołyk rodem z Indii
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 10 minut + 30 minut gotowania ryżu
liczba porcji: 4
składniki:
125 g ryżu ugotowanego na sypko
puszka kukurydzy
puszka ananasa w syropie
czubata łyżka startego na tarce imbiru
2 łyżki majonezu
2 łyżki sosu curry
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Ugotowany na sypko i wystudzony ryż wymieszac z odsączoną kukurydzą oraz pokrojonym w drobne kawałki anansem. Dodac starty imbir, sos curry oraz majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i dodac przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
uwagi:
Zamiast sosu curry można dodać po prostu nieco więcej majonezu i płaską łyżeczkę łagodnej curry w proszku