Deser, pomysł na śniadanie, słodka przekąska w ciągu dnia... Kaiserschmarrn to rodzaj austriackiego racucha z dodatkiem rodzynek. Skosztujesz?
składniki:
- 1/8 litra mleka
- 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
- 4-5 jaj
- 60g cukru
- 1/8 kg mąki
- sól
- rodzynki
- masło
- cukier puder
przyrządzanie:
Wymieszać mleko, śmietanę, żółtka, cukier i mąkę. Dodać szczyptę soli i rodzynki. Białka ubić na pianę. Delikatnie dodać pianę do ciasta, tak aby uzyskać puszystą konsystencję. Na patelni rozgrzać masło, wylać ciasto, zarumienić, przełożyć na drugą stronę. Po usmażeniu odczekać ok. minutę. Racuch rozdrobić widelcem i podsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na patelni.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem