Jak zacząć porządnie i w dobrym humorze weekend? Najlepiej serwując sobie solidne i energetyczne śniadanie. Ten omlet - wersja śródziemnomorska - wprowadzi was w pozytywny nastrój i doda kopa!
składniki:
- Jaja 2 sztuki
- Ser Mozzarella pół kulki (60g)
- Pomidor 1 średni
- Cebula 1 mała lub pół średniej
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwa z oliwek
- Bazylia świeża kilka listków
- Szczypiorek łyżka
- Sól, kolorowy pieprz ziarnisty
przyrządzanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
Czosnek obieramy i wyciskamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek. Po jednej minucie przykrywamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 2-3 minuty.
W międzyczasie pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i na wolnym ogniu pozostawiamy na minutę.
Roztrzepujemy jaja z przyprawami i dodajemy na patelnię. Na wolnym ogniu pozostawiamy ok. 5 minut.
Mozzarellę kroimy w kostkę, dokładamy do reszty.
Szczypiorek drobno siekamy, bazylię kroimy na drobne kawałeczki. Posypujemy masę.
Całość przykrywamy i zostawiamy na wolnym ogniu przez kilka minut – aż do momentu ścięcia się jaj na powierzchni. Kilkakrotnie należy zrobić patelnią koliste ruchy, aby masa znajdująca się na powierzchni przemieściła się na spód omleta.