Opity Izydor z dużą ilością orzechów. Oj będzie pysznie i bardzo gustownie. Jeśli podasz takie ciasto na przyjęcie - goście będą zachwyceni!
składniki:
- 100 g - zmielonych orzechów włoskich
- 50 g - mąki
- ½ łyżeczki - sody oczyszczonej
- 6 - jajek
- 150 g - masła
- 150 g - cukru
- 2,5 łyżki - kakao
- 3 łyżki - dżemu morelowego
- Masa czekoladowa
- 3 - jajka
- 150 g - cukru
- 200 g - masła
- 100 g - gorzkiej czekolady
- 2 łyżki - kakao
- 1 kieliszek - spirytusu
- Masa orzechowa
- 300 g - zmielonych orzechów włoskich
- 250 ml - wódki
- 250 ml - rumu
- Polewa czekoladowa
- 2 tabliczki - gorzkiej czekolady
- 1 łyżka - masła
- 2 łyżki - mleka
przyrządzanie:
Krok pierwszy to upieczenie ciasta, a więc białka oddzielić od żółtek. Lekko miękkie masło utrzeć. Kolejno dodać d niego cukier, żółtka, orzechy, mąkę, sodę i na końcu kakao. Ubić pianę z białek, dodać do masy. Przełożyć do formy, piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Teraz czas na masę, a zatem do zmielonych orzechów dolać wódki i rumu, wymieszać wszystko dokładnie.
Czas na masę czekoladową, a zatem jajka ubić z cukrem, a masło utrzeć w misce, powoli dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną czekoladę, na końcu kieliszek spirytusu.
Upieczone ciasto posmarować dżemem, nałożyć równomiernie masę orzechową. Na wierzch dać masę czekoladową. Udekorować według własnego uznania.