Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Opity Izydor – wyśmienity tort

Opity Izydor z dużą ilością orzechów. Oj będzie pysznie i bardzo gustownie. Jeśli podasz takie ciasto na przyjęcie - goście będą zachwyceni!

składniki:

  • 100 g - zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g - mąki
  • ½ łyżeczki - sody oczyszczonej
  • 6 - jajek
  • 150 g - masła
  • 150 g - cukru
  • 2,5 łyżki - kakao
  • 3 łyżki - dżemu morelowego 
  • Masa czekoladowa
  • 3 - jajka
  • 150 g - cukru
  • 200 g - masła
  • 100 g - gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki - kakao
  • 1 kieliszek - spirytusu
  • Masa orzechowa
  • 300 g - zmielonych orzechów włoskich
  • 250 ml - wódki
  • 250 ml - rumu
  • Polewa czekoladowa
  • 2 tabliczki - gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka - masła
  • 2 łyżki - mleka

przyrządzanie:

Krok pierwszy to upieczenie ciasta, a więc białka oddzielić od żółtek. Lekko miękkie masło utrzeć. Kolejno dodać d niego cukier, żółtka, orzechy, mąkę, sodę i na końcu kakao. Ubić pianę z białek, dodać do masy. Przełożyć do formy, piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Teraz czas na masę, a zatem do zmielonych orzechów dolać wódki i rumu, wymieszać wszystko dokładnie.

Czas na masę czekoladową, a zatem jajka ubić z cukrem, a masło utrzeć w misce, powoli dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną czekoladę, na końcu kieliszek spirytusu.

Upieczone ciasto posmarować dżemem, nałożyć równomiernie masę orzechową. Na wierzch dać masę czekoladową. Udekorować według własnego uznania.