Niezwykły smak tego sosu tworzy grillowana pierś indyka, szpinak, suszone pomidory oraz dodatek sera gorgonzola
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 pierś indyka
400 g świeżego szpinaku
10 suszonych pomidorów w oliwie
200 g sera gorgonzola
100 ml śmietany
1/2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Pierś z indyka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na 3-4 kawałki, natrzeć solą i pieprzem i upiec na złoty kolor na grillu. Następnie pokroić w cienkie paski. Szpinak umyć, usunąć twarde ogonki, a następnie zblanszować. Dokładnie odsączyć. Suszone pomidory pokroić w cienkie paski. W dużym rondlu rozpuścić masło, wrzucić pokrojony w kostkę ser gorgonzola, mieszać do chwili rozpuszczenia się sera, następnie dodać śmietanę. Wrzcić przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, indyka i pomidory. Wszystko razem chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odsączyć, a następnie wymieszać z sosem, chwilę razem podgrzewać. Podawać na ogrzanych talerzach.