Orkiszowe muffiny z dowolnymi owocami. Idealne dla dzieci, nieco zdrowsza przekąska.
składniki:
- szklanka mleka
- 60 g masła
- 3 łyżki śmietany
- 150 g dowolnych owoców
- 200 g mąki orkiszowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Masło roztopić
- Owoce obrać i pokroić na drobno, a w przypadku małych owoców- malin, borówek zostawić w wersji podstawowej
- Połączyć ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
- Mleko, śmietanę, stopione masło i dowolne owoce, delikatnie wymieszać.
- Wlać składniki mokre do suchych, dokładnie wymieszać całość do momentu ich połączenia się
- Rozłożyć ciasto do form do muffinów.
- Piec przez ok. 20- 25 minutek