Uwielbiacie owoce morza i kuchnię śródziemnomorską? Koniecznie wypróbujcie ośmiornicę duszoną w winie. Jest wykwintna i pyszna, dlatego nada się na specjalne okazje!
składniki:
- 650 g oczyszczonej ośmiornicy
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 1/2 szklanki wody
przyrządzanie:
- Ośmiornicę opłukać pod zimną, bieżącą wodą przez kilka minut, osuszyć, ułożyć na desce i obić dokładnie drewnianym wałkiem lub tłuczkiem.
- W żaroodpornym garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i starty czosnek.
- Dodać kawałki ośmiornicy i obsmażać je z każdej strony przez kilka minut aż zmienią kolor z szarego na różowy. Pod koniec obsmażania dodać przyprawy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Po minucie wlać wino i gotować przez kilka minut aż się zredukuje o połowę. Zagotować, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 15 minut.
- Po ugotowaniu doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.