Uwielbiacie owoce morza i kuchnię śródziemnomorską? Koniecznie wypróbujcie ośmiornicę duszoną w winie. Jest wykwintna i pyszna, dlatego nada się na specjalne okazje!
składniki:
- 650 g oczyszczonej ośmiornicy
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 1/2 szklanki wody
przyrządzanie:
- Ośmiornicę opłukać pod zimną, bieżącą wodą przez kilka minut, osuszyć, ułożyć na desce i obić dokładnie drewnianym wałkiem lub tłuczkiem.
- W żaroodpornym garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i starty czosnek.
- Dodać kawałki ośmiornicy i obsmażać je z każdej strony przez kilka minut aż zmienią kolor z szarego na różowy. Pod koniec obsmażania dodać przyprawy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Po minucie wlać wino i gotować przez kilka minut aż się zredukuje o połowę. Zagotować, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 15 minut.
- Po ugotowaniu doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















