Ossobuco to typowo włoskie danie główne przygotowywane z cielęciny i warzywnych dodatków. Oto najprostsza receptura na ten przysmak!
składniki:
2 ząbki czosnku, posiekaj na drobno
1, 5 kg cielęciny, pokrój na mniejsze kawałki
mąka do obtoczenia cielęciny
4 łyżki masła
1 cebula, posiekaj na drobno
2 marchewki, posiekaj na drobno
niepełna szklanka białego wina wytrawnego
przyrządzanie:
- Kawałki cielęciny posypać mąką. Rozpuść masło na dużej patelni. Dodaj cielęcinę i podsmaż, aż delikatnie zbrązowieje.
- Przełóż do miski.
- Na tę samą patelnię przełóż ząbki rozgniecionego czosnku i cebulę.
- Podsmaż przez moment, po czym dodaj marchewkę, cielęcinę i wino.
- Gotuj przez 10 minut.
- Wlej pół szklanki wody i dołóż pomidory, dopraw solą i pieprzem.
- Przykryj i gotuj na małym ogniu do godziny czasu, mieszając co 15 minut.
- Mięso powinno być delikatne, a warzywa nie powinny się rozpadać.
- W małej misce wymieszaj posiekaną natkę pietruszki, 1 ząbek czosnku i skórkę z cytryny.
- Posypać gotowe danie tuż przed podaniem. Pasuje do ziemniaków czy kaszy gryczanej.