Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

Pączek nadziany bitą śmietaną

Z marmoladą, nadzieniem różanym czy czekoladą? Jaki pączek jest waszym ulubionym? W związku z tym, że tłusty czwartek już w tym tygodniu, zaczynamy podsuwać pomysły na domowe pączki. Dziś wersja z bitą śmietaną! Próbowaliście kiedyś? Pycha...

składniki:

  • 300 g mąki
  • 10 g drożdży świeżych
  • Pół szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 50 g roztopionego masła
  • łyżka alkoholu (wódka, rum) - alkohol w cieście ogranicza wchłanianie tłuszczu
  • około litr tłuszczu do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Krem:

  • 500 ml schłodzonej kremówki
  • 2 usztywniacze do śmietany

przyrządzanie:

  • Letnie mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego drożdże i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Przesianą mąkę wsypujemy do dużej miski, dolewamy rozczyn drożdżowy oraz resztę składników.
  • Wyrabiamy do momentu aż uzyskamy elastyczne ciasto, gdy to się stanie formujemy kulę i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Ciasto rozwałkowujemy na mniej więcej 1 centymetrowej grubości placek.
  • Wycinamy koła o mniej więcej 6 – 7 cm średnicy, które odstawiamy na ściereczkę oprószoną mąką (ważne by zachować duże odstępy).
  • Odstawiamy, przykryte wilgotną ściereczką, do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę (warto zostawić sobie niewielkie kawałeczki ciasta, gdyż później przydadzą się do sprawdzenia temperatury oleju).
  • Kremówkę ubijamy z usztywniaczem, dosładzamy do smaku cukrem pudrem.
  • W garnku rozgrzewamy taką ilość tłuszczu, aby pączki mogły swobodnie pływać. Olej powinien osiągnąć mniej więcej temperaturę 175-180 *C (w celu sprawdzenia temp. przydadzą nam się wcześniej przygotowane kawałeczki ciasta, wrzucamy na olej i smażymy po obu stronach, jeśli jest spieczony i ciemny to uzyskaliśmy za wysoką temperaturę (należy ją obniżyć wrzucając do garnka kawałek surowego obranego ziemniaka) pamiętajcie, aby dokładnie sprawdzić czy próbny pączek jest w środku dopieczony).
  • Pączki powinny swobodnie pływać na powierzchni oleju. Usmażone słodkości odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.
  • Nadziewamy bitą śmietaną, najlepiej z boku.
  • Posypujemy cukrem pudrem.