Oryginalny sposób na podanie sera. Panierowana mozzarella nadaje się w sam raz do pochrupania przy alkoholu lub może służyć jako przekąska dla dorosłych i dzieci.
składniki:
- 10 małych kulek mozzarelli
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- 2-3 krakersy
- 1 łyżeczka tymianku
- olej do smażenia
- sól, pieprz, chili, curry
przyrządzanie:
- Kulki wyjmujemy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku.
- Krakersy rozkruszamy na bardzo drobne cząsteczki.
- W miseczce mieszamy mąkę ze szczyptą soli, pieprzu, curry, chili oraz z pokruszonymi krakersami.
- W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem.
- W trzeciej miseczce mieszamy bułkę tartą z tymiankiem.
- Ser obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Mozzarellę smażymy na głębokiej patelni na mocno rozgrzanym oleju, do momentu aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.