Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana śmietana" - przygotowywany ze słodkiej śmietanki z dodatkiem prawdziwej wanilii
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 15 minut + 2 godziny
liczba porcji: 4
składniki:
500 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 opakowania żelatyny (na litr płynu)
laska wanilii
6 łyżek cukru pudru
400 g truskawek
przyrządzanie:
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować z trzema łyżkami cukru pudru na gładki mus. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody. Laskę wanilii rozciąć na pół, wybrać miąższ, dodać do śmietany, zagotować, dodać cukier puder i dalej gotować na niewielkim ogniu, raz na jakiś czas mieszając. Wlać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Nieco przestygniętą masę wlać do małych foremek, wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem wstawić foremki na chwilę do gorącej wody, delikatnie wyjąć na talerzyk, polać sosem truskawkowym.
uwagi:
Równie dobrze smakować będzie z sosem z innych owoców, np. malin.