składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 500 g pappardelli
- pęczek rukoli
- 100 g parmezanu
przyrządzanie:
- Pomidorki oczyścić, naciąć, sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Czosnek obrać, dusić około 3 minuty na rozgrzanej oliwie.
- Dodać pomidorki, doprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić około 15 minut.
- Makron pappardelle ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimna wodą, dokładnie osączyć.
- Rukolę przebrać, oczyścić, pokroić na małe kawałki, dodać do pomidorów. następnie dodać makaron. Całość wymieszać i podgrzać. Danie wyłożyć na talerz, posypać startym parmezanem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















