Faszerowana papryka to idealny wybór na jesienny obiad. Sycąca, jej zapach wypełni całą kuchnię i zachęci domowników do spróbowania. A jak już wypróbują....będziesz serwować to proste danie, bardzo często!
składniki:
- ok. 6 papryk podobnej wielkości
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 dużych pieczarek
- 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g białego ryżu (1 torebka)
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przelewamy zimną wodą.
- Mięso mielimy wraz z cebulą i ząbkami czosnku (jeśli mięso zmielono nam w sklepie, ząbki czosnku wyciskamy, a cebule drobno siekamy i dodajemy do mięsa).
- Siekamy pół pęczka natki i dodajemy do pozostałych składników.
- Dodajemy także obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki.
- Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz.
- Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się.
- Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy.
- Papryki myjemy i odcinamy górne części.
- Pozbywamy się gniazd nasiennych.
- Faszerujemy papryki przygotowaną masą mięsno-ryżową i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
- Przykrywamy „czapeczkami” z odkrojonej części i spryskujemy delikatnie oliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub z sałatą skropioną winegretem.