To pomysł na niebanalny i pożywny obiad. Papryka faszerowana ryżem, mięsem mielonym i pieczarkami. Pycha!
składniki:
- 5 papryk
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 dużych pieczarek
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g białego ryżu
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
1. gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przelewamy zimną wodą.
2. Mięso mieszamy wraz z cebulą i ząbkami czosnku.
3. Siekamy pół pęczka natki i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy także obrane i posiekane pieczarki.
4. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz.
5. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy.
6. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd nasiennych.
7. Faszerujemy papryki i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
8. Przykrywamy odciętymi górami i polewamy oliwą z oliwek.
9. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody.
10. Pieczemy w 180°C przez 45 minut bez przykrycia.