Pyszne nadziewane papryki- apetycznie wyglądają, wspaniale smakują
składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- por
- 2 łodygi selera naciowego
- 250 g brokułu
- 2 łyżki masła
- 400 g mielonego mięsa
- 250 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 100 g startego żółtego sera
- 2 żółte i 2 czerwone papryki
przyrządzanie:
- Warzywa oczyścić. Cebule pokroić w kostkę, marchewki, por i seler pokroić w cienkie plastry a brokuł podzielić na różyczki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W garnku roztopić masło. dodać połowę cebuli i mięso, podsmażyć.
- Dodać marchew, por, i seler, gotować 3 minuty. Wlać połowę porcji bulionu, zagotować. Dodać brokuły, gotować jeszcze 3 minuty. farsz doprawić.
- Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Napełnić farszem, posypać startym serem.
- Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wlać resztę bulionu, włożyć paprykę. Dusić w piekarniku około 30 minut.