Odkryjcie smaki Kujaw i poznajcie starodawny przepis na Parzybrodę! Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
składniki:
- - kiełbasa Jałowcowa koszyczkowa firmy Gzella 200g
- - olej 2 łyżki
- - cebula 2 szt.
- - marchewka 1 średnia szt.
- - kapusta pekińska 1 średnia szt.
- - pomidor 1 średnia szt.
- - śmietana kwaśna 18% 150 ml
- - koperek 1 mały pęczek
- - sól, pieprz, cukier do smaku
- - masło 1 łyżka
przyrządzanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem poddusić. Do całości dodać marchewkę startą na grubym oczku i poszatkowaną kapustę pekińską. Posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojony koperek i śmietanę. Doprawić do smaku pieprzem, odrobiną cukru, doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy