Oto kolejny sprawdzony przepis na aromatyczny i pyszny sos do makaronów. Tym razem przed Państwem: pasta con piselli!
składniki:
-
puszka pomidorów
-
500g mięsa mielonego wieprzowego
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
200 g mrożonego zielonego groszku
-
pół małej cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz cayenne
-
bazylia
-
olej do smażenia
-
300g makaronu
przyrządzanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.
2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę.
3. Na patelnię wykładamy mięso i podsmażamy na dość dużym ogniu. Dodajemy pomidory, groszek, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Po zagotowaniu dusimy na małym ogniu około 20 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.