Zielona pasta do chleba z jarmużem, słonecznikiem i dodatkami. Idealnie zastąpi masło. Stanowi idealne połączenie z makaronem.
składniki:
- 3/4 opakowania umytego jarmużu (ok. 150 g)
- 6-8 listków świeżej bazylii
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 cienki, obrany plasterek cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżki wody
- opcjonalnie 4 łyżki tartego parmezanu
przyrządzanie:
- Słonecznik namocz przez pół godziny w wodzie
- Makaron ugotuj.
- W międzyczasie umyj jarmuż (lub użyj już umytego).
- Odcedzony słonecznik i jarmuż przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj.
- Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku – pesto powinno być mocno przyprawione. Jeśli jest zbyt gęste, dolej oleju lub wody.
- Przechowuj w zamkniętym słoiku, w lodówce przez kilka dni.