Pasta do chleba z pieczonego bakłażana i papryki. Świetnie się rozsmarowuję i tak przy prawdzie można ją wyjadać łyżką! Taka jest smaczna! 
 

składniki: 
- 1 papryka
- 1 duży bakłażan
- 3 suszone pomidory
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- olej rzepakowy
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Bakłażana przekrój na pół, potem na plasterki i posyp nieco solą, odstaw na 15 minut, aby puścił soki i tym samym goryczkę
- Paprykę umyj i przekrój na pół. Pozbądź się nasion. Pomidory suszone, czosnek i paprykę wrzuć do żaroodpornego naczynia. Dodaj bakłażana. Skrop wszystko olejem i posyp szczyptą soli.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut
- Wyjmij warzywa z piekarnika i poczekaj, aż wystygną.
- Wrzuć je do miksera, dodaj przyprawy i jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody.
- Pastę jedz z ulubionym pieczywem albo samą.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














