Pyszna łososiowa pasta na kanapkę.
składniki:
- 250 g filetu z łososia
- 150 g łososia wędzonego
- 4 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1,5 łyżki posiekanego kopru
- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Filet z łososia umyj i osusz, połóż skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skrop 2 łyżkami soku z cytryny, posyp solą, pieprzem, zawiń luźno boki folii.
- Piecz około 20 minut w 190 stopniach C.
- Po ostudzeniu podziel na kawałki.
- Łososia wędzonego drobno posiekaj i wymieszaj łososiem pieczonym.
- Dodaj sok i skórkę z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, masło, śmietanę, musztardę.
- Delikatnie wymieszaj i dopraw sola oraz pieprzem.
- Odstaw na 2 godziny do lodówki.