Wykaz wszystkich rodzajów makaronów, udostępniony przez wikipedię, zawiera grubo ponad 100 nazw. Bo przecież inny makaron wybierzemy do alio, a inny do sosu z cukini i łososia. Oto kilka propozycji na szybkie i efektowne dania główne z makaronu.
Na początku polecimy wspomniany już klasyczny zestaw czyli SPAGHETTI ALIO, dobry na tę porę roku ze względu na zawartość czosnku. Zostając przy spaghetti, a polecając coś, co zadowoli miłośników mniej zdecydowanych smaków, polecamy makaron ów w SOSIE Z AWOKADO I RICOTTY.
Niezwykle efektowne, a zarazem proste, do przyrządzenia o każdej porze roku jest PENNE Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM. Na bazie tej ryby przygotujemy też niezwykle intensywne w smaku FUSILLI Z ŁOSOSIEM W SOSIE MUSZTARDOWYM. Jeśli tego typu wyraziste smaki przypadły nam do gustu, polecić możemy także ZITE Z ANCHOIS I TUŃCZYKIEM. A skoro jesteśmy przy rybach i owocach morza, polećmy zaskakujące MAKARONOWE PACZUSZKI Z KREWETKAMI.
Powracając do klasycznych włoskich dań, polecić można SPAGHETTI PRIMAVERA. Równie szybkie i zaspakajające wymagania nawet najbardziej wyrafinowanego podniebienia jest FARFALLE Z PORAMI I CUKINIĄ. Trochę cierpliwości trzeba, by przygotować CANNELONI Z GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANKOWYM, ale jego smak wynagrodzi nam włożony wysiłek.
Na koniec nie zapominajmy o lasagniach. Zarówno ta Z WARZYWAMI, jak i Z GRZYBAMI, będą smakować nawet tym osobom, które w życiu nic poza schabowym i rosołem nie próbowały.
Przypomnimy też naszą zasadę, która w szczególności przy pastach ma niezwykłe znaczenie – podane przepisy mogą być tylko punktem wyjścia do Waszych własnych poszukiwań kulinarnych i eksperymentów.