Kiedy jest ciepło, zmieniają się nasze upodobania kulinarne. Mamy ochotę na coś lekkiego. Warto wtedy przygotować pyszną pastę do chleba, tostów czy makaronu. Na bazie zielonej pietruszki i jajek. Pasta pietruszkowa poleca się!
składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe żółtko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść posiekanej kolendry
- garść posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- kilka kaparów
przyrządzanie:
- Z ugotowanych jajek wyjmij żółtka
- Rozgnieć widelcem, dodaj surowe żółtko
- Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
- Następnie cały czas mieszając dolej oliwy, aby powstał gęsty krem
- Dodaj posiekane białka jajek, kolendrę, natkę pietruszki, kapary, sok z cytryny, wymieszaj i ewentualnie dopraw.
- Do smarowania kanapek, ciepłych tostów, a nawet jako sos do makaronu.