Kiedy jest ciepło, zmieniają się nasze upodobania kulinarne. Mamy ochotę na coś lekkiego. Warto wtedy przygotować pyszną pastę do chleba, tostów czy makaronu. Na bazie zielonej pietruszki i jajek. Pasta pietruszkowa poleca się!

składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe żółtko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść posiekanej kolendry
- garść posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- kilka kaparów
przyrządzanie:
- Z ugotowanych jajek wyjmij żółtka
- Rozgnieć widelcem, dodaj surowe żółtko
- Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
- Następnie cały czas mieszając dolej oliwy, aby powstał gęsty krem
- Dodaj posiekane białka jajek, kolendrę, natkę pietruszki, kapary, sok z cytryny, wymieszaj i ewentualnie dopraw.
- Do smarowania kanapek, ciepłych tostów, a nawet jako sos do makaronu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














