składniki:
- bakłażan
- 3 łyżki sezamu
- łyżka oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka czarnych oliwek
- szczypiorek
przyrządzanie:
- Bakłażan podziel wzdłuż na 2 części, posól i odstaw na kilkanaście minut, po czym opłucz i osusz.
- Sezam upraż na suchej patelni, ostudź i zmiksuj z łyżką oliwy i łyżką oleju sezamowego.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Bakłażan posyp pieprzem cytrynowym i skrop oliwą.
- Ułóż na blasze skórką do góry i piecz około 30 minut.
- Przestudzony bakłażan obierz ze skórki i zmiksuj miąższ z pastą sezamową, sokiem z cytryny, czosnkiem i kuminem.
- Dodaj resztę oliwy i dosól. Zmiksuj.