składniki: 
- bakłażan
- 3 łyżki sezamu
- łyżka oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka czarnych oliwek
- szczypiorek
przyrządzanie:
- Bakłażan podziel wzdłuż na 2 części, posól i odstaw na kilkanaście minut, po czym opłucz i osusz.
- Sezam upraż na suchej patelni, ostudź i zmiksuj z łyżką oliwy i łyżką oleju sezamowego.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Bakłażan posyp pieprzem cytrynowym i skrop oliwą.
- Ułóż na blasze skórką do góry i piecz około 30 minut.
- Przestudzony bakłażan obierz ze skórki i zmiksuj miąższ z pastą sezamową, sokiem z cytryny, czosnkiem i kuminem.
- Dodaj resztę oliwy i dosól. Zmiksuj.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















