Uwielbiacie warzywne pasty do kanapek, krakersów czy sucharków? My bardzo! A dziś podrzucamy przepis na aksamitną pastę z sezonowego bobu.
składniki:
- 1 kg bobu
- pęczek szczypiorku
- 5 ząbków czosnku,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 4 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 125 g roślinnego jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek,
przyrządzanie:
Ugotować bób. Ostudzić. Obrać.
Szczypiorek i czosnek pokroić drobno i smażyć na oliwie z oliwek do lekkiego zbrązowienia. Dodać przyprawy. Wymieszać, chwilę pozostawić na patelni, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Bób zblendować z sosem sojowym, jogurtem, podsmażonym szczypiorkiem i czosnkiem. Pod koniec dodać natkę pietruszki i blendować jeszcze chwilę.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy