Sezon na grzyby uważamy za rozpoczęty! Polecamy makaron z tartą cukinią i kurkami. Co wy na to?
składniki:
- 150 g tartej cukinii
- 150 g kurek
- 120 g makaronu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36% lub 30%
- szczypta nitek szafranu
- 2 żółtka
- pieprz i sól
przyrządzanie:
- Przygotować sos: wymieszać śmietankę z szafranem, żółtkami, solą i pieprzem, odstawić.
- Kurki oczyścić gąbeczką krótko płucząc pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku. Większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Nastawić makaron.
- Rozgrzać patelnię z masłem i oliwą, wrzucić kurki oraz startą na tarce cukinię, smażyć na dość dużym ogniu co chwilę mieszając, przez około 5 minut, dodać odcedzony makaron, wymieszać.
- Odstawić patelnię z ognia i wlewać stopniowo sos jednocześnie mieszając. Sos powinien już zgęstnieć od gorącej patelni i składników.