
W sierpniu, kiedy świeżych warzyw jest pod dostatkiem i sa one dojrzałe i aromatyczne warto przygotowac sobie pyszną pastę na długie miesiące jesieni i zimy
czas: 1 godzina
składniki:
1 bakłażan
1 czerwona papryka
2 duże pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
tłuszcz do duszenia
sól, słodka papryka w proszku
przyrządzanie:
Bakłażana pokroić w dużą kostkę – nie obierać. Paprykę oczyścic z gniazd nasiennych i równiez pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać, a pomidory sparzyć i obrać ze skórki, zaś miąższ pokroić. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić wszytkie składniki i na niewielkim ogniu dusić ok. 15 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, paprykę w proszku i dusic jeszcze przez chwilę. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować.
Dwa półlitrowe słoiki dokładnie umyć i wstawic na 15 minut do nagrzanego do temperatury 120 stopni piekarnika. Do słoików nakładać pastę, dokładnie zakręcać (wycierając wcześniej gwint słoika). Słoiki ponownie wstawić na 20 minut do piekarnika.
uwagi:
Tak przygotowaną pastę mozna przechowywać przez kilka miesięcy, a po otworzeniu podawać jako dip albo na ciepło jako sos np. do makaronu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













