Paszteciki, które nigdy się nie znudzą.
składniki:
- pół kg mąki
- kostka masła
- 10 dag drożdży
- kubek śmietany 30 %
- pół łyżeczki soli
- 50 dag pieczarek
- 70 dag mięsa
- włoszczyzna
- cebula
- sól
- pieprz
- jajko
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wyrób, włóż do woreczka i odstaw na około 40 minut do lodówki.
- Cebulę i pieczarki obierz, pokrój i przesmaż.
- Przestudzone mięso, pieczarki, cebulę razem zmiel w przypraw solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj do grubości ok. 3 mm.
- Wykrój kółka o średnicy ok. 10 cm, nałóż farsz, sklej jak pierogi.
- Wysmaruj tłuszczem blachę i ułóż na niej paszteciki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w temperaturze 220 stopni C przez 15 minut.