Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Pasztet z cielęciny

Prosty w przygotowaniu i zdrowy pasztet z cielęciny idealny na każdą okazję.

Składniki:

  • 1,6 kg cielęciny
  • 400 g boczku
  • 300 g wątróbki cielęcej
  • 1 cebula
  • 4 suszone grzyby
  • 1 bułka
  • 7 jajek
  • 100 g słoniny
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

Cielęcinę i boczek pokroić, zalać 250 ml wody, dodać umyte grzyby, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i dusić 1 godzinę. Dodać oczyszczoną, wypłukaną wątróbkę i dusić jeszcze 15 minut. Wyjąć mięsa, wątróbkę i grzyby. Wywar przecedzić i namoczyć w nim bułkę. Mięsa, wątróbkę, grzyby i bułkę zemleć trzykrotnie. Dodać jajka, przyprawić gałką, solą i pieprzem. Wyrobić masę. Formę wysmarować tłuszczem, napełnić masą pasztetową i przykryć słoniną pokrojoną na plasterki. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 st.C. Pasztet ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Pokrojony na plastry pasztet podawać z żurawiną i owocami z kompotu lub sosem tatarskim.