Prosty w przygotowaniu i zdrowy pasztet z cielęciny idealny na każdą okazję.
Składniki:
- 1,6 kg cielęciny
- 400 g boczku
- 300 g wątróbki cielęcej
- 1 cebula
- 4 suszone grzyby
- 1 bułka
- 7 jajek
- 100 g słoniny
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:
Cielęcinę i boczek pokroić, zalać 250 ml wody, dodać umyte grzyby, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i dusić 1 godzinę. Dodać oczyszczoną, wypłukaną wątróbkę i dusić jeszcze 15 minut. Wyjąć mięsa, wątróbkę i grzyby. Wywar przecedzić i namoczyć w nim bułkę. Mięsa, wątróbkę, grzyby i bułkę zemleć trzykrotnie. Dodać jajka, przyprawić gałką, solą i pieprzem. Wyrobić masę. Formę wysmarować tłuszczem, napełnić masą pasztetową i przykryć słoniną pokrojoną na plasterki. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 st.C. Pasztet ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Pokrojony na plastry pasztet podawać z żurawiną i owocami z kompotu lub sosem tatarskim.