Zdrowy pasztecik z kaszy jaglanej i soczewicy. Dla całej rodziny, typowy dla wegetarian choć smakuje każdemu. [caption id="attachment_206113" align="aligncenter" width="1000"] Homemade DIY natural tasty pate made of green lentil, and pumpkin seeds on a table[/caption]
składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka czerwonej soczewicy
0.5 kg marchewki
2 spore cebule
2 łyżki oleju
1 kostka lub 2 łyżeczki bulionu jarzynowego dobrej jakości
2 liście laurowe
kilka kuleczek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 jajka z chowu wolnowybiegowego lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 łyżki otrąb gryczanych
4 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki niełuskanego sezamu
przyrządzanie:
Kaszę jaglaną parzymy, soczewicę dokładnie płuczemy. Przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą do przykrycia składników. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Zbieramy pianę, która się zbierze na górze. Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem, aż składniki będą miękkie, ok. 30 minut. Odcedzamy, usuwamy liście laurowe i ziele angielskie.
Gdy kasza i soczewica się gotują obieramy marchewkę i trzemy na drobnych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Cebulę drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebule, dodajemy marchewkę, smażymy chwilę aż zrobi się lekko przezroczysta.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Keksówkę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
Kaszę i soczewicę mielimy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy usmażoną marchewkę i cebulę oraz wszystkie pestki, nasiona, otręby, wszystkie przyprawy i jajka. Dokładnie wszystko mieszamy, ewentualnie solimy.
Przekładamy do foremki, wygładzamy. Pieczemy ok. 60 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy w foremce do całkowitego ostudzenia.