Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pasztet z królika ze śliwkami

Pasztet z królika ze śliwkami to idealna propozycja na WIELKANOC.

71958_1

składniki:

przyrządzanie:

  1. Królika podzielić na 6-8 części, oddzielić mięso od kości. Kawałki mięsa i wątróbkę umieścić w misce z liśćmi laurowymi, tymiankiem oraz połową wina. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki. W pozostałym winie namoczyć suszone śliwki.
  2. Zamarynowane mięso oraz wątróbkę zmielić w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dodać do niego mieloną wieprzowinę, marynatę, która została z marynowania królika, koniak, namoczoną wcześniej w mleku bułkę, żółtka oraz drobno pokrojone śliwki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.
  3. Na sam koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie połączyć. Naczynie żaroodporne bądź brytfannę wyłożyć cienkimi plasterkami boczku i przełożyć do niego masę. Wypełnioną foremką uderzyć 2-3 razy w blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Umieścić ją w większym naczyniu z wrzącą wodą (powinna sięgać do 2/3 wysokości foremki z pasztetem) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
  4. Piec 30 min, zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1,5 godz. Po upieczeniu odstawić pasztet do całkowitego schłodzenia. Można go przygotować 1-2 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce.