Pasztet z królika ze śliwkami to idealna propozycja na WIELKANOC.
składniki:
przyrządzanie:
- Królika podzielić na 6-8 części, oddzielić mięso od kości. Kawałki mięsa i wątróbkę umieścić w misce z liśćmi laurowymi, tymiankiem oraz połową wina. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki. W pozostałym winie namoczyć suszone śliwki.
- Zamarynowane mięso oraz wątróbkę zmielić w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dodać do niego mieloną wieprzowinę, marynatę, która została z marynowania królika, koniak, namoczoną wcześniej w mleku bułkę, żółtka oraz drobno pokrojone śliwki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.
- Na sam koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie połączyć. Naczynie żaroodporne bądź brytfannę wyłożyć cienkimi plasterkami boczku i przełożyć do niego masę. Wypełnioną foremką uderzyć 2-3 razy w blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Umieścić ją w większym naczyniu z wrzącą wodą (powinna sięgać do 2/3 wysokości foremki z pasztetem) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
- Piec 30 min, zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1,5 godz. Po upieczeniu odstawić pasztet do całkowitego schłodzenia. Można go przygotować 1-2 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce.