Penne all'arrabbiata to niezwykle ostry, ale i łatwy do przyrządzenia makaron. Dla miłośników piekielnej kuchni!
składniki:
- 200 g makaronu penne
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 długa czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- bazylia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- parmezan
przyrządzanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek i posiekaną i pozbawioną pestek papryczkę chilli.
- Wrzuć makaron do osolonej wody i zagotuj al dente.
- Dodaj do patelni pomidory.
- Dopraw sos solą i pieprzem.
- Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem.
- Podawaj posypany parmezanem i świeżą bazylią.