Penne all'arrabbiata to niezwykle ostry, ale i łatwy do przyrządzenia makaron. Dla miłośników piekielnej kuchni!

składniki:
- 200 g makaronu penne
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 długa czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- bazylia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- parmezan
przyrządzanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek i posiekaną i pozbawioną pestek papryczkę chilli.
- Wrzuć makaron do osolonej wody i zagotuj al dente.
- Dodaj do patelni pomidory.
- Dopraw sos solą i pieprzem.
- Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem.
- Podawaj posypany parmezanem i świeżą bazylią.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














