Szybki i niezwykle smakowity obiad? Penne z pesto z bazylii i dodatkiem suszonych na słońcu pomidorów. Dziecinnie proste, zasmakuje każdemu! Oto przepis na obiad w 5 minut.
składniki:
200-250 g makaronu penne
2 nabite szklanki bazylii
2-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości)
1/3 szkl. parmezanu
1/3 szkl. oliwy, ewentualnie 1 łyżka stopionego masła
3 łyżki drobno zmielonych orzechów pinii lub włoskich
8-10 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
przyrządzanie:
1. Przygotowujemy pesto: Czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i rozdrobnioną bazylią, dodając ser i orzechy utrzeć na jasnogroszkową masę (można to zrobić w mikserze). Jeśli ktoś chce dodać masło (smak będzie wykwintniejszy), należy to zrobić właśnie teraz i nadal ucierając dolewać stopniowo oliwę, aż sos będzie płynny.
2. Gotujemy makaron al dente i mieszamy z pesto.
3. Dorzucamy pomidory suszone.
4. Dekorujemy bazylią i posypujemy parmezanem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy