Sos z pachnących lasem kurek, śmietany i białego wina doskonale pasuje do makaronu penne
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20
liczba porcji: 4
składniki:
500 g penne
30 dag kurek
200 g kwaśnej, gęstej śmietany
kieliszek białego wina
łyżeczka soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól, świezo zmielony pieprz
kilka liści bazylii
przyrządzanie:
Kurki obrać, dokładnie opłukać i dusić pod przykryciemna małym ogniu na rozgrzanej oliwie przez pięć minut. Dodać wino, przyprawy, sok z cytryny i dusić kolejne pięć minut.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobina oliwy. Odsączyć.
Kurki lekko wystudzić, dodać posoloną śmietanę i podgrzać. Wymieszać z makaronem.
Podawać na ogrzanych talerzach, posypane posiekaną bazylią.