Zielone pesto w nieco odmienionym wydaniu. Szpinak, bazylia i orzechy nerkowca tworzą zgrabną całość. Do makaronu, tostów, krakersów. 
 

składniki: 
- 30 g bazylii świeżej- spora garść
- 50 g świeżego szpinaku (dwie garście)
- 30 g orzechów nerkowca
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżka wody
przyrządzanie:
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














