Zaskakujące połączenie smaku kokosu i truskawek
czas: 25 minut + 4 godziny zastygania
liczba porcji: 8
składniki:
500 g truskawek
200 ml śmietany 30 %
400 ml mleka
150 g wiórków kokosowych
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie żelatyny (na litr płynu)
przyrządzanie:
Truskawki umyć, oszuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować z połową szklanki mleka. Odłożyć trzy łyżki wiórków kokosowych, resztę zagotować z pozostałym mlekiem i cukrem oraz cukrem wanilinowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać go gorącej mieszaniny mleczno – kokosowej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać do wystudzonej masy i delikatnie wymieszać. Dowolną formę lekko natłuścić, wlać mieszankę, przykryć folią aluminiową. Wstawić na minimum cztery godziny do lodówki. Gdy zastygnie, formę wstawić na chwilę do gorącej wody i piankę przełożyć na półmisek. Udekorować uprażonymi na suchej patelni odłożonymi wiórkami kokosowymi.