Idealna jako przekąska na imprezy, ale także jako kolacja na ciepło. Faszerowane pieczarki mięsem mielonym i zapieczone żółtym serem.
składniki:
- 200 g mielonego mięsa z kurczaka
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 mały ząbek czosnku, drobno starty
- 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 500 g pieczarek, najlepiej większych
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ser żółty
ORAZ:
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera
przyrządzanie:
- Mięso oprószyć solą i pieprzem. Do miski wlać oliwę, sos sojowy, dodać czosnek, kmin rzymski, ostrą paprykę, wymieszać. Dodać mięso i kilka łyżek zimnej wody i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Odłamać lub odciąć nóżki pieczarek. Łyżeczką wydrążyć pozostałe “ruchome” części kapelusza, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki pieczarek i wydrążone części drobno posiekać na desce i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy lub masła, z dodatkiem posiekanej w kosteczkę cebuli, pod koniec dodać natkę pietruszki. Przełożyć do miski z mięsem i wymieszać.
- Wydrążone kapelusze pieczarek napełnić farszem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem. Podawać z oliwą extra vergine i sosem sojowym.