Pieczeń pokroić na plastry, polać sosem i podawać z makaronem lub podsmażonymi ziemniakami. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1,5 kg udźca baraniego bez kości
- 250 ml octu
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki masła
- 200 ml czerwonego wina
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłukać, zbić mocno tłuczkiem, sparzyć wrzącym octem, osuszyć, osolić i przesmażyć na maśle
Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa, wlać wino, włożyć przyprawy i dusić 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, uzupełniając płyn wodą w miarę wyparowywania. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i doprawić sos solą i cukrem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













