Zakochaj się w warzywach! Zamiast tradycyjnego schabowego wrzuć na talerz zdrowszą wersję - kotleta z czerwonej soczewicy! Smakuje pysznie i jest o wiele zdrowszy, niż smażona wersja.

składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody niegazowanej
- 2 marchewki
- 1 duża cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- garść posiekanej pietruszki
- 5 łyżek mąki pszennej bezglutenowej
- sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, kumin
- olej
przyrządzanie:
- soczewicę gotuje wg przepisu na opakowaniu
- cebulę, czosnek kroję i lekko podsmażam na patelni
- Marchewkę ścieram an tarce (średnie oczka) i również podsmażam
- teraz wszystkie składniki z przepisu łącze ze sobą i mieszam, aż uzyskam masę, z której da się ulepić kotleciki.
- Piekę w 180 stopniach przez 30 minut.
- Podaję z ulubionym sosem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














