Ślinka zaczyna cieknąć już po przeczytaniu nazwy tego genialnego posiłku. Ale w smaku jest jeszcze bardziej wyraźne. Doskonałe połączenie składników, w szczególności miodu, rozmarynu i cytryny.
składniki:
5 dużych ziemniaków
świeży rozmaryn
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 cytryna
oliwa
przyrządzanie:
Ziemniaki pokrój, dodaj 2 łyżki oliwy i świeży rozmaryn. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Upieczone ziemniaki wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełóż je do miski.
W miseczce zmieszaj razem 4 łyżki oliwy, miód i zmiażdżone 2 ząbki czosnku. Wymieszaj dokładnie i zalej miksturą wystudzone ziemniaki. Przemieszaj je delikatnie rękami, aby równomiernie pokryły się oliwą. Piecz przez kolejne ok 20 minut w 200 stopniach do momentu, aż skórka ziemniaków stanie się złota.
Przełóż je do miski, posyp skórką otartą z jednej cytrny, listkami z pozostałego rozmarynu. Pprósz lekko solą, skrop sokiem z cytryny. Podawaj natychmiast w towarzystwie kwaśnej śmietany.