Pieczone ziemniaki podane z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego i ketchupu. Doskonałe jako dodatek do głównego dania. Pieczone ziemniaki bardzo szybko się przygotowuje wystarczy dokładnie wyszorować ziemniaki połączyć z przyprawami i włożyć do pieca.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryczki w proszku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C
- Ziemniaki dokładnie myję szczotką, kroję w łódeczki, osuszam i przekładam do dużej miski.
- Dodaję olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: Paprykę,tymianek,rozmaryn, sól. Dokładnie mieszam.
- Ziemniaki przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do pieca na 30-40 minut.
- Przygotowuję sos: ketchup łączę z jogurtem dokładnie mieszam.
- Upieczone ziemniaki podaję z kremowym sosem.
uwagi: