Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Pieczone ziemniaki z delikatnym sosem

Pieczone ziemniaki podane z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego i ketchupu. Doskonałe jako dodatek  do głównego dania. Pieczone ziemniaki bardzo szybko się przygotowuje wystarczy dokładnie wyszorować ziemniaki  połączyć z przyprawami i włożyć do pieca.  

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki w proszku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
Sos:
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

przyrządzanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C
  2. Ziemniaki dokładnie myję szczotką, kroję w łódeczki, osuszam i przekładam do dużej miski.
  3. Dodaję olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: Paprykę,tymianek,rozmaryn, sól. Dokładnie mieszam.
  4. Ziemniaki przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do pieca na 30-40 minut.
  5. Przygotowuję sos: ketchup łączę z jogurtem dokładnie mieszam.
  6. Upieczone ziemniaki podaję z kremowym sosem.

uwagi:

ZDJĘCIE I PRZEPIS POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>KLIK>>>>>>>>