Sprawdzony przez babcie, sztandarowy i pyszny jak nic innego: boczek pieczony. Kupcie dobre mięso, a wyjdzie wam niebo w gębie!
składniki:
- około 1 kg świeżego boczku,
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka.
przyrządzanie:
- Na początku przygotuj marynatę do boczku
- Do naczynia wlej olej, dodaj musztardy, miodu oraz wszystkich przypraw jakie zostały wymienione. Możesz dosypać szczyptę majeranku. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj bardzo dokładnie, ze wszystkich stron boczek. Następnie zawiń go szczelnie folią aluminiową i odstaw do lodówki. Najlepiej na noc, ale jeśli nie masz czasu to na minimum godzinkę.
- Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 1,5 godzinki. Co 30 minut można podlewać boczek ciepłą wodą, dosłownie 2 łyżkami.