Wciąż jemy za mało karczochów, a przecież to tak smaczne, niewymagające obróbki warzywa. Dzisiaj karczoch w wersji pieczonej.
składniki:
- 4 główki karczochów
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- ulubiona zielenina
- cebula, mniejsza główka
- skórka starta z cytryny
- sól
przyrządzanie:
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Cebulkę kroimy w kostkę.
- Karczochy dokładnie myjemy, odrywamy twarde listki.
- Kwiaty kroimy na cząstki.
- Oliwę mieszamy z cebulą, czosnkiem, skórką z cytryny, solą, pokrojoną zieleniną.
- Tak przygotowaną miksturą smarujemy karczochy i układamy je na blasze.
- Pieczemy przez 35 minut, przykryte folią aluminiową. Podajemy na ciepło lub na zimno.