Przepis na kawał soczystego mięsa.
składniki:
- 1 kg schabu z kością
- cebula
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- łyżeczka mielonego kminku
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Schab zwiąż sznurkiem. przypraw sola i pierzem.
- Olej zmieszaj z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, startym na tarce czosnkiem, majerankiem i kminkiem.
- Marynatą zalej mięso, przykryj i pozostaw w lodówce na 12 godzin.
- w czasie marynowania co jakiś czas przewracaj mięso.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 40- 50 minut.
- W połowie pieczenia odwróć mięso.