Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Serowe mity

Serowe mity

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Smakowita owsianka z kozim serem

Smakowita owsianka z kozim serem

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Babeczki

Babeczki

Napój pełen witamin

Napój pełen witamin

Pieczony schab z szynką

Pieczony schab z szynka i odrobina sherry to wykwintny pomysł na danie główne, albo przystawkę ma przyjęcie.

składniki:

  • 1 kg schabu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 250 g szynki w plastrach
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g cebuli
  • 100 ml sherry
  • 250 ml bulionu

przyrządzanie:

  • Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką. Połowę plastrów szynki rozłożyć, położyć na nich schab, przykryć resztą szynki. Mięso owinąć bawełniana nicią. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron.
  • Cebulę obrać dodać do mięsa usmażyć na złoto. Mięso podlać sherry i bulionem, piec w piekarniku 60 minut.
  • Mięso, cebulę wyjąć odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczenia zagotować, doprawić solą i pieprzem.
  • Pieczony schab pokroić na plastry podawać z cebulą i sosem.