Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Babeczki

Babeczki

Napój pełen witamin

Napój pełen witamin

Śmietankowe wafelki

Śmietankowe wafelki

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

Trufle herbatnikowe

Trufle herbatnikowe

Tradycyjny pasztet domowy

Tradycyjny pasztet domowy

Kruche ciastka z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą

Pieczony schab z szynką

Pieczony schab z szynka i odrobina sherry to wykwintny pomysł na danie główne, albo przystawkę ma przyjęcie.

składniki:

  • 1 kg schabu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 250 g szynki w plastrach
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g cebuli
  • 100 ml sherry
  • 250 ml bulionu

przyrządzanie:

  • Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką. Połowę plastrów szynki rozłożyć, położyć na nich schab, przykryć resztą szynki. Mięso owinąć bawełniana nicią. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron.
  • Cebulę obrać dodać do mięsa usmażyć na złoto. Mięso podlać sherry i bulionem, piec w piekarniku 60 minut.
  • Mięso, cebulę wyjąć odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczenia zagotować, doprawić solą i pieprzem.
  • Pieczony schab pokroić na plastry podawać z cebulą i sosem.