Chcecie urozmaicić wasz wigilijny stół? Może zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, warto postawić na nowe smaki? Przedstawiamy, więc przepis na pierogi z kurkami i ricottą, które idealnie sprawdzą się wśród innych 11 wigilijnych potraw!
składniki:
Na ciasto:
- ok. 400 g mąki + do podsypywania
- ok. 200 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- ok. 350 g kurek
- opakowanie ricotty
- 1 średnia cebula
- szczypta listków świeżego tymianku
- sól i dużo pieprzu do smaku
- 2 łyżki masła
przyrządzanie:
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie drobno posiekaną cebulę. Dodaj grzyby, tymianek. Dopraw.
- Po chwili dodaj ricottę i całość wymieszaj.
- Przygotuj ciasto na pierogi: Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i wlej wodę, zagniataj ciasto. Rozwałkuj. Wykrój kółeczka.
- Na każde kółko nakładaj łyżeczkę farszu i uformuj pierogi.
- Zagotuj duży garnek osolonego wrzątku. Gotuj pierogi partiami po kilka sztuk przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.